Рада суддів України схвалила Рекомендації із забезпечення доступності суду і судової процедури для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп













05 червня 2020 року у режимі відео-конференції відбулося засідання Ради суддів України.
На порядок денний було винесено десять запитань, серед яких і розгляд Рекомендацій напрацьованих Робочою групою із забезпечення доступності суду і судової процедури для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення у судових установах.
Одноголосним Рішенням Ради суддів України зазначені рекомендації були схвалені та рекомендовано Державній судовій адміністрації України та її територіальним управлінням, головам та керівникам апаратів судів застосовувати зазначені Рекомендації під час проектування та будівництва нових, а також капітального ремонту та реконструкції існуючих приміщень судів.
Схвалення рекомендацій стало результатом трирічної діяльності Робочої групи із забезпечення доступності суду і судової процедури для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп, яка була створена в лютому 2017 року за ініціативи ВГОІ «Правозахисна спілка інвалідів».
Важливим елементом діяльності робочої групи стала зацікавленість судової влади суттєво поліпшити доступ до правосуддя осіб з інвалідністю і бажанням провідних громадських об’єднань осіб з інвалідністю допомогти судовій владі своїм досвідом та напрацюваннями.
В діяльності Робочої групи активну участь приймали: Рада суддів України, Вища рада правосуддя, Державна судова адміністрація України, Територіальне управління Державної судової адміністрації України у місті Києві, Київський апеляційний суд, Шостий апеляційний адміністративний суд, Північний апеляційний господарський суд, Південно-західний апеляційний господарський суд, Західний апеляційний господарський суд, Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду. Серед громадськості членами робочої групи були ВГОІ «Правозахисна спілка інвалідів», УТОС, УТОГ, НАІУ, ГО «Інститут судового менеджменту» та інші.
Напрацювання Робочої групи ґрунтуються на Державних будівельних нормах «Інклюзивність будівель споруд» ДБН В 2.2.-40: 2018 та мають на меті як поширення інформації про вимоги сучасних будівельних норм щодо інклюзивності, поліпшення їх застосування для покращення рівня архітектурної, транспортної, інформаційної доступності будівель органів судової влади України, так і впровадження конкретних заходів для цього.
Так, наприклад, в рамках діяльності Робочої групи був реалізований проєкт «Навігація суду», який поліпшує орієнтування в приміщенні суду його відвідувачам включаючи і людей з порушенням зору через розміщення тактильних елементів та дублювання ключової інформації шрифтом Брайля.
Крім того запропоновані механізми вирішення проблем з архітектурною та інформаційною доступністю за допомогою пристроїв розумного пристосування, оскільки облаштування ліфтів, пандусів, оновлення актуальної щоденної інформації, тощо в приміщеннях суду не завжди є технічно можливим та економічно обґрунтованими в зв’язку з розміщенням судових установ в приміщеннях радянської архітектури (де питанням доступності осіб з інвалідністю до суспільного життя не приділялось уваги) і в зв’язку з обмеженим фінансуванням судової влади, постійним скороченням видатків на неї.
ВГОІ «Правозахисна спілка інвалідів» щиро дякує всім учасникам розробки Рекомендацій із забезпечення доступності суду і судової процедури для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, схвалення цих рекомендацій в черговий раз підкреслює, що у разі об’єднання заради досягнення спільної, суспільно-важливої мети – можна досягти результату без грантової та бюджетної фінансової підтримки.
Сподіваємось, що завдяки спільним зусиллям учасників Робочої групи напрацювання для реалізації основних складових доступності будуть мати активне поширення не тільки в рамках судової влади, а і взагалі у професійній спільноті правозахисників.
Детально з затвердженими рекомендаціями ви можете ознайомитися за посиланням https://drive.google.com/file/d/1XKC7W0J9AAx8Qix7uZz02jSyMeaPCFXQ/view?usp=sharing

або за кодом :

Прес-центр

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.