Особливості взаємодії адвоката з особами з інвалідністю




16 жовтня 2020 року за ініціативою Комітету з питань захисту прав осіб з інвалідністю, що діє в складі НААУ було проведено семінар «Три погляди на Правила адвокатської етики або особливості взаємодії адвоката з особами з інвалідністю», організатором якого виступила Національна асоціація адвокатів України.
Модератор заходу – Олександр Вознюк, адвокат, Голова Комітету з питань захисту прав осіб з інвалідністю, що діє в складі НААУ, Голова ВГОІ «Правозахисна спілка інвалідів».
У якості спікерів взяли участь: Людмила Лунгул та Олег Полозюк, адвокати, члени Комітету з питань захисту осіб з інвалідністю, що діє в складі НААУ.
Захід має на меті покращити знання про особливості роботи адвоката з особами з інвалідністю, зокрема комунікацію адвокатів під час здійснення їхньої професійної діяльності з особами з інвалідністю, прибрати бар’єри та зробити адвокатуру доступною для всіх категорій населення, забезпечити право на рівний та ефективний правовий захист для всіх категорій громадян.
Семінар охопив розгляд таких питань:
–правила адвокатської етики. Дисциплінарна відповідальність адвоката за їхнє порушення;
– сутність понять «дискримінація» та «інвалідність»;
– сутність поняття «інклюзивність», інклюзивне облаштування судових установ, пристосування їх для переміщення та перебування осіб із інвалідністю;
– законодавчі акти, що регулюють захист прав осіб з інвалідністю;
–заходи щодо забезпечення адвокатом прав клієнта – особи з різними видами інвалідності під час судового розгляду;
– досвід адвокатів з інвалідністю щодо здійснення їхньої професійної діяльності.
Також під час заходу спікерами були представлені кейси, підготовлені на основі вивчення й узагальнення судової практики з питань порушень прав людей з інвалідністю та було проаналізовано найактуальніші судові рішення у справах щодо дискримінації за ознакою інвалідності.
Олександр Вознюк зазначив, що права людей з інвалідністю в Україні часто порушуються та люди змушені звертатися за правовою допомогою до юристів та адвокатів, а також акцентував увагу присутніх, що особи з інвалідністю є споживачами юридичних послуг нарівні з людьми без інвалідності, тому сучасний адвокат зобов’язаний вміти комунікувати з людиною з інвалідністю у спосіб, що не принижує її гідність. При цьому потреби людей можуть бути різними, але підхід до задоволення потреб повинен залишатися однаковим для всіх з можливою різницею у способі комунікації.
Сподіваємося, що адвокати, які мали змогу прослухати онлайн-семінар будуть застосовувати одержані знання на практиці задля ефективної комунікації з особами з інвалідністю у спосіб, що не принижує їх гідність.

Прес-центр

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.