Рекомендацій із забезпечення доступності суду і судової процедури для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення












12 листопада 2020 року Голова Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Правозахисна спілка інвалідів» Олександр Вознюк провів онлайн-семінар для судових установ Одеської області України.
Темою заходу стало обговорення та можливість технічного впровадження с.
Олександр Вознюк зазначив, що сучасне українське суспільство ставить перед судами особливі вимоги, серед яких не лише забезпечення відкритості та гласності судових процесів, справедливого судового рішення, а також і забезпечення доступності до правосуддя всіх категорій населення включаючи осіб з інвалідністю, вирішення питання щодо обладнання приміщень судів для забезпечення фізичної доступності для осіб з інвалідністю. На сьогоднішній день важливо створювати сприятливі умови, які дадуть можливість людям з інвалідністю та маломобільним групам населення ефективно реалізовувати свої права, свободи людини і громадянина та вести повноцінне життя.
Спікер розповім учасникам про стандарти, якими необхідно керуватися при приведенні ремонтів та облаштування судів, як перевірити на відповідність вимогам окремий елементу доступності, зазначив найчастіші помилки та курйозні ситуації, які виникають, якщо норми не дотримані.
Учасникам було презентовано напрацювання та рекомендації Робочої Групи з питань доступності.Презентація включає в себе наступні блоки: визначення поняття «інклюзивний суд», нормативно-правові акти, які регулюють питання доступу до правосуддя, визначення поняття «ДБН», інформація щодо введення оновлених ДБН «Інклюзивність будівель і споруд», приклади вдало реалізованих кейсів щодо адаптації вже існуючих приміщень суду до сучасних вимог щодо інклюзивності та рекомендації напрацьовані членами робочої групу з виконання Програми ВГОІ «Правозахисна спілка інвалідів» «Право на справедливий суд осіб з обмеженими можливостями», яка затверджена Радою суддів України.
Всі учасники одержали ілюстрований посібник з Рекомендаціями у електронному форматі та зможуть продовжити роботу з ним самостійно. Посібник допомагає зорієнтуватися у величезному масиві нормативів, розрахунків, вимог та стандартів щодо інклюзивності, а також ілюстрований реальними прикладами та супроводжується коментарями експертів.
Прикрим є той факт, що хоч організатором заходу було розіслано запрошення до всіх судів Одеської області, проте взяли участь у семінарі не всі судові установи області. Сподіваємося, що відсутні на заході судові установи не змогли долучитися до навчання через технічні причини, які від них незалежали, а не виявили небажання розширити свої знання.
Всеукраїнська громадська організація інвалідів «Правозахисна спілка інвалідів» планує в подальшому провести аналогічні освітні заходи для судів інших областей України.
Зробимо українські суди доступними разом!

Прес-центр

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.