До музею Максима Рильського

Всеукраїнська громадська організація інвалідів «Правозахисна спілка інвалідів» та волонтери Київського національного університету культури і мистецтв у рамках акції «Я – особистість», дослідно-експерементального проекту «Громадсько-активна школа» з спеціальною школою-інтернатом № 15 м. Києва (координатор Черкас О. О.), з метою залучення учнів із особливими освітніми потребами до  вивчення глибинних течій історії українського літературного процесу, вшанування пам’яті Максима Рильського (120 річчя від дня народження якого ми святкуємо цьогоріч)  25 жовтня 2015 року учнівський колектив 5-Б класу спеціальної школи-інтернату № 15 м. Києва разом із класним керівником Черкасом О. О. безкоштовно відвідали екскурсію у Літературно-меморіальному музеї Максима Рильського.

Київський літературно-меморіальний музей Максима Рильського — присвячений українському поетові, перекладачеві і громадському діячеві Максиму Тадейовичу Рильському, розміщений у його будинку в київському Голосієво.

Знаменитий український поет Максим Рильський (1895 — 1964) прожив у цьому будинку останні 13 років життя (1951-1964), в якому він створив свої поетичні твори — збірки «Троянди й виноград», «Зимові записи», «Вечірні розмови». Він сам обрав цю ділянку, йому більше подобалися ближні околиці Києва, мальовниче Голосієво, тоді — майже не забудоване передмістя. Двоповерховий будинок зведений за проектом самого Максима Тадейовича. Тут бували, як за життя письменника, так і вже в музеї, багато відомих діячів української культури, проводилися різноманітні заходи. Перед будинком, вже після відкриття закладу було встановлено бюст поета. Навколо будинку — сад і клумби, посаджені Максимом Рильським.

Музей Максима Рильського в Києві заснований 4 травня 1966 року. Активну участь у створенні музею взяли сини поета Богдан та Георгій, а також колеги та особисті друзі Максима Рильського — академік А. Дейч, поети М. Тихонов, О. Твардовський, М. Ісаковський і відомий оперний співак І. Козловський.

Перших своїх відвідувачів Київський літературно-меморіальний музей прийняв влітку 1968-го року. З тих пір за більш ніж 40 років музей відвідало понад 1 мільйон чоловік.

Експозицію в музеї змінювали, корегували і доповнювали тричі — під час створення (1968 рік), в 1985 році, а також вже після розпаду СРСР в 2006 році. У колекції Київського літературно-меморіального музею Максима Рильського діти із особливими освітніми потребами ознайомилися із низкою рукописів, особистою бібліотекою поета –  книгами, а також речами, які оточували письменника протягом його життя, включаючи мисливські приладдя: Рильський був завзятим мисливцем і рибалкою, активним мандрівником і колекціонером. Музей, який працює в будинку поета, об’єднує в собі як меморіальні, так і біографічні риси. Експозиція розмістилася в 8 кімнатах — музейних залах. Особливу цінність, крім особистих речей Максима Рильського, в музеї представляють рукописи його робіт, кореспонденція поета, роботи образотворчого мистецтва 1940-1960-х років, кіно-та фотодокументи. Загальна кількість експонатів музею налічує близько 10 тисяч одиниць (включаючи бібліотеку).

Після безкоштовної екскурсії Музеєм, діти за кошти батьківського комітету взяли участь у майстер-класі «Майструємо книгу».

Всеукраїнська громадська організація інвалідів «Правозахисна спілка інвалідів» виносить щиру подяку колективу Літературно-меморіальному музею Максима Рильського за проведення екскурсії дітям із особливими освітніми потребами, бажає міцного здоров’я, подальшої активності,  довголіття, благополуччя і процвітання. Лише чистота душі й благородство помислів можуть спонукати до прекрасної справи – допомоги дітям із обмеженими можливостями. Дякуємо за розуміння наших потреб та сподіваємося на подальшу співпрацю.

Прес-центр

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.